Mat & Dryck

Lefkas matkultur är relativt typisk för den klassiska medelhavskosten, men vissa rätter utmärker sig ändå tack vare sitt historiska inflytande från Venedig. Det är enkelt att hitta inhemska restauranger och krogar på ön, så passa på att äta äkta grekisk mat, tillagad på färska, smakrika råvaror.

Lokala rätter

Typiska ingredienser i Lefkas kök är olivolja, citrusfrukter, vindruvor och honung med timjan. Bland de vanligaste lokala rätterna finns kryddiga korvar, savoro (fisk med vitlök, lök och rosmarin), aliada (en fiskrätt med färsk fisk), och ladopita (en paj gjord med olivolja). Andra typiska medelhavsrätter på menyn är souvlaki, bläckfisk, gyros och moussaka.

Dryck

Du kan hitta ett stort urval av viner på Lefkas. Här produceras också det lokala vinet Bertzami, som räknas som Greklands bästa vin. Andra välrenommerade, populära drycker i området är exotiska likörer av till exempel mynta och ros, och en lokal alkoholfri dryck gjord av mandel – soymada.

Dricks

Du förväntas lämna mellan 5-10 procent dricks på restaurang på Lefkas. På lite större och finare restauranger är oftast en serviceavgift på 15 procent inräknad, men det ses ändå som hövligt att lämna en liten växelslant.