Sevärdheter

Förutom de natursköna omgivningarna på den grönskande ön Lefkas finns en rad sevärdheter att utforska. Ett bra tips är att hyra bil om du vill hinna se så mycket som möjligt av ön under din vistelse. Tack vare bilfärjorna från ön kan du fortsätta ditt äventyr på fastlandet.

Gyra

Gira är en sju kilometer lång, oerhört vacker strand längs Lefkas norra kust. Stranden är ett skyddat naturområde med ett rikt fågelliv, och ligger precis i anslutning till slottet Aghia Mavra.

Aghia Mavra

Ruinerna efter slottet Aghia Mavra ligger på Lefkas norra kust och är en av Greklands viktigaste lämningar från medeltiden. Slottet byggdes på 1300-talet och hade inte mindre än 360 rum. Jordbävningar har förstört stora delar av slottet men ruinerna har bevarats länge.

Archaiologiko Mouseio

Lefkas arkeologiska museum finns mitt inne i stadens kulturcentrum och innehåller riktigt gamla föremål. Samlingarna består av grekiska objekt från mitten av stenåldern till slutet på romartiden.

Monastiri tis Faneromenis

Klostret i Faneromenis ligger i den västra sidan av Lefkas sedan flera århundraden och är fortfarande bebott. Klostret grundades av lärlingarna till aposteln Pavlos och har byggts om flera gånger på grund av eldsvådor. I dag finns här en utställning av kristna böcker, vackra gamla ikoner och ett litet gästrum för pilgrimer.

Akrotiri Doukato

Lefkas kanske bästa utsikt hittar du från Akrotiri Doukato i staden Vassiliki. Här kan du blicka ut över det grekiska öriket från de grönskande, hisnande höga klipporna.

Aghia Minas

Barockkyrkan Aghia Minas är känd för sina unika träskulpterade ikoner. Kyrkan grundades år 1707 och genomgick en omfattande restaurering 1724. Du hittar Aghia Minas i närheten av marknadsområdet i Lefkas.

Katarraktes sto Dimosari

På öns största resort, Nydri, kan du se ett äkta vattenfall – Dimosari. Området är fullt av vackra omgivningar och flera sevärdheter, så som kyrkan Aghia Kiriakis och en olivlund. I den fridfulla, lummiga miljön är avkopplingsfaktorn hög.

Utanför Lefkas

Du kan åka buss till Greklands huvudstad Aten direkt från Lefkas. Via båt kan du nå de kringliggande öarna Meganisi, Kastos, Kalamos och Arkoudi.