Om Lefkas

Den natursköna grekiska ön Lefkas är ett skolboksexempel på ett avkopplande resmål. Vattnet är azurblått, sandstränderna vackra, och priserna överenskomliga. Ovanför strändernas klippor vilar pittoreska bergsbyar under en stjärnklar himmel i den ljumma kvällen.

Gå i land över bron

Lefkas är beläget i Joniska havet utanför Greklans västkust. Ön separerades från fastlandet genom att invånarna byggde en kanal på 600-talet före Kristus. Nu förbinds ön med fastlandet via en flytande bro och en gångbana. Det finns ett flertal resorter på ön och ett vindsurfingcenter. Det kör bilfärjor mellan ön och fastlandet.

Lefkas orter

Lefkas är en bergig och grönskande ö med stränder på alla sidor. Ungefär 22 000 människor bor på ön, varav drygt hälften i staden Lefkas i norr. Fler orter på ön är Nydri, Vasiliki, Lygia och Agios Nikitas. Nydri är den största semesterorten med mängder av barer och turistanläggningar. Vassiliki lämpar sig bäst för den som vill äga sig åt vattensport. Lilla Lygia är mest anonym av orterna.

Varma somrar

Lefkas har ett typiskt medelhavsklimat med varma somrar och svala vintrar. Temperaturskillnaderna är som störst uppe i bergen. Under sommaren är medeltemperaturen 26 grader, men under riktigt heta dagar kan siffran ligga närmare 40.